16 november 2019

We bezochten l’Opéra, hét theater van Parijs en dus van Frankrijk.

De slecht Engels sprekende rondleidster reageerde geïrriteerd op mijn vraag of ik een ander zendertje kon krijgen. Als enige van Groep B deed de mijne het niet. Groep B bestond uit 30 personen.

‘Put iet on ze right chanèl!’, riep ze terwijl ik geen idee had wáár ik op het apparaatje een ander kanaal had kunnen kiezen. Hij kon alleen maar harder of zachter.

Op de glimmende trappen van zuiver marmer stond een Spookrijdersbord dat verlicht werd door kroonluchters die stamden uit de 19e eeuw toen de Parijse adel elkaar verdrong op dezelfde trappen. De slecht Engels sprekende rondleidster deed een beroerde imitatie van een hautaine hertogin uit die tijd.

Bij wijze van statement weigerde ik als enige Spookrijder van Groep B mee te lachen.
‘Noblesse oblige’, mompelde ik toen ik haar het zendertje na afloop teruggaf.

 

-