De Spookcast S1A1: Mooie Mensen

 

Vind hieronder achtereenvolgens:

  1. De tekst van de voorgedragen column “Mooie Mensen”
  2. De podcast S1A1 Mooie Mensen
  3. De link naar mijn Actiepagina
  4. De muzikale afspeellijst van de Alpe d’HuZes Campagne 2024

 

***

 

“Mooie mensen…

Jullie leven in dezelfde wereld als ik

maar op de een of andere manier zijn jullie mij,

vóór vandaag, nooit echt opgevallen

Ik schaam me om het te zeggen…”

 

Zo begint de klassieker Beautiful People van de onlangs overleden singer-songwriter Melanie Safka. Ik moet zeggen dat ik mij in dit beeld herken, waarvan de laatste zin, met Melanie, vol schaamte.

Vooropgesteld: Melanie heeft natuurlijk volkomen gelijk. De wereld zit inderdaad vol met mooie mensen, maar ze vallen, eenmaal gevallen in de valkuil van de anonimiteit, niet altijd op. In de vaart der volkeren gaan we aan hen, en daarméé dús aan onszelf, voorbij.

Zo zei de onbekende man die zijn hondje uitliet in het Kralingse Bos mij onlangs gedag met een miniem samenknijpen van de ogen. En pas geleden stond een jonge gozer volop zijn rem toen ik de straat wilde oversteken met mijn kleinzoon in de wandelwagen. Ik bedankte hem met een duim omhoog… hij tikte met zijn wijsvinger op de harde rand van zijn baseballpetje en glimlachte naar ons.

De wereld zit vol mooie mensen, maar zíen we ze wel genoeg?

We hebben wel oog voor de mooie mensen om ons heen, mensen die we al kennen. Het gevoel ligt dichtbij, héél dichtbij, als mensen in je directe omgeving te kampen hebben, of hebben gehad, met een ziekte als kanker. In mijn geval zijn die mooie mensen mijn tante Ineke en mijn neef Patrick. Het kost mij weinig moeite om mij hun lot aan te trekken.

Maar hoe zit het met alle mooie mensen die kanker hebben die je níet kent? Kunnen we voor hén evenveel motivatie opbrengen als voor onze dierbaren die ons zo nauw aan het hart liggen? Stel je eens, écht voor, voor dat jóuw zoon, dochter, vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, vriend, beste vriend, buurman, buurvrouw, collega, teamgenoot wordt getroffen door kanker?

Is dat moeilijk voor te stellen?

Komen we écht pas in actie als kanker iemand treft uit jóuw directe omgeving?

Wat als het de zoon of dochter van jouw vriend betreft? Of zijn of haar vader of moeder? Of zijn of haar oom, tante, neef, nicht, vriend, beste vriend, buurman, buurvrouw, collega, enzovoorts.

Zo wordt de cirkel van mensen, mooie anonieme mensen, steeds groter en groter. Kanker is geen ver-van-mijn-bed-show als niemand binnen jouw inner circle ermee te maken heeft.

“Mooie mensen”, zo vindt Melanie, “jullie lijken op vrienden van me.”

En zo voel ik mij bij Alpe d’HuZes ook.

In mijn eerste deelname in 2013 bereikte ik de top van de Alpe jankend als een klein kind. Ik hield een foto van Lex omhoog. Na de finish hielp een dame mij met het aantrekken van mijn windjack die ik nodig had voor de afdaling. Mijn handen rilden van de emotie en van de kou. Het aangekoekte snot op mijn wangen werd week door de tranen die maar bleven lopen.

“Kom, ik help je wel eventjes, je staat zo te trillen…”, zei het mooie mens aan de finish.

Alpe d’HuZes 2024 is begonnen en het wordt een ode… een ode aan de mooie mens…

 

***

 

Beluister hier de podcast S1A1: Mooie Mensen

 

 

Tunes & jingles: Vincent van den Bos
Montage & techniek: Estelle Hendriks

 

 

Geloof jij ook in onze missie Niemand Meer Dood Aan Kanker?

Ondersteun dan de campagne door een donatie op mijn Actiepagina!

Namens alle (ex-)patiënten en hun naasten: dank je wel!

 

***

 

Beluister hier de Afspeellijst Alpe d’HuZes 2024

 

 

 

Herlees / herbeluister hier S1A2 Glimlachen

Herlees / herbeluister hier S1A3 Wij Zijn Eén

Herlees / herbeluister hier S1A4 Je Hebt Een Vriend

Herlees / herbeluister hier S1A5 Verander de Wereld

 

 

-